Primjer ZELENOG OTOKA – naselje Davor

Lokacije ZELENIH OTOKA – naselje Davor:

  1.   2.     3.  4.

 

  1. Kri┼żanje ulica kralja Petra-Sva─Źi─ça i kralja Petra Kre┼íimira IV
  2. Kri┼żanje ulica Vladmira Nazora i Vatroslava Lisinskog
  3. Ulica Kralja Tomislava
  4. Savska ulica, naselje Orubica

Zeleni otoci su mjesta na javnim povr┼íinama na kojima su smje┼íteni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada. Izdvojenim prikupljanjem i odlaganjem otpada u zelene otoke omogu─çuje┬áse iskori┼ítavanje vrijednih sirovina te se doprinosi smanjenju koli─Źine otpada koji se odla┼że na odlagali┼ítima.
Op─çenito, uspostavom sustava zelenih otoka, doprinosi se za┼ítiti okoli┼ía. Ovisno o podru─Źju sakupljanja ku─çnog komunalnog otpada, u samim zelenim otocima se mo┼że nalaziti razli─Źit broj spremnika.┬áU Op─çini Davor nalazi se pet zelenih otoka u kojima se odvojeno prikupljaju korisni dijelovi otpada kao ┼íto su otpadni papir, plastika i staklo. Recikliranjem papira ─Źuvaju se ┼íume, ┼ítedi energija, smanjuje one─Źi┼í─çenje vode i zraka te ┼ítedi dragocjeni deponijski prostor.
Zeleni otoci se prazne prema potrebi, a otpad se odvozi u recikla┼żno dvori┼íte gdje se ru─Źno odvajaju korisne komponente odba─Źenog otpada.
Na zelenim otocima Op─çine Davor nalaze se tri kontejnera od 1.100 l za papir, plastiku i staklo. Planira se pove─çati broj spremnika na zelenim otocima dodavanjem spremnika za odvojeno prikupljanje tekstila.
Svi stanovnici Op─çine Davor imaju mogu─çnost selektivnog odlaganja otpada preko zelenih otoka.
Recikla┼żom jedne tone otpadnog papira mo┼że se spasiti 20 mladih stabala, u┼ítedjeti oko 60.000 litara vode, potro┼íiti upola manje energije i 15 puta manje one─Źistiti otpadne vode. Plasti─Źni otpad ─Źini vi┼íe od 30% ku─çnog otpada, a od toga veliki dio ─Źini PET ambala┼ża. Za 1 kg PET treba utro┼íiti 1,9 kg nafte. Recikliranjem staklene ambala┼że ┼ítede se prirodna bogatstava, energija i prostor te se smanjuje one─Źi┼í─çenje zraka, vode i tla. Energija koja se u┼ítedi recikliranjem jedne staklene boce dovoljna je da ┼żarulja od 100 W gori ─Źetiri sata. Dakle iz odvojenog prikupljanja ovih kategorija otpada proizlaze brojne koristi za okoli┼í i dru┼ítvo u globalu pa tako i za Op─çinu Davor.